• Ciekawostki treningowe i żywieniowe

    CEL? MOCNE TYŁY

    broken image

    MOJA TOP LISTA ĆWICZEŃ NA POŚLADKI

    Wyrzeźbione mięśnie pośladków to jeden z głównych celów pań chodzących na siłownię. Mięśnie pośladkowe, to duża grupa mięśniowa, którą należy stymulować odpowiednimi ćwiczeniami i najlepiej dużymi obciążeniami.
    Bez wątpienia jednym z najlepszych ćwiczeń na mięśnie pośladkowe i jest martwy ciąg na prostych nogach, tzw. rumuński. Jest on oczywiście wykonywany na delikatnie zgiętych nogach, by najlepiej działał na mięśnie pośladkowe - z dużym obciążeniem (tu potrzebna jest idealna technika, by nie obciążać kręgosłupa). Martwy ciąg jest dość trudny do opanowania, zwłaszcza przy przykurczonej grupie mięśni kulszowo-goleniowych, niemniej należy wykonywać starannie i prawidłowo technicznie.
    Mój numer dwa wśród najskuteczniejszych ćwiczeń na pośladki, to hip thrusty, czyli unoszenie bioder z plecami umieszczonymi na podwyższeniu, to mniej popularne ćwiczenie na pośladki niż przysiady, czy wykroki. Jednak jeżeli chodzi o zaangażowanie mięśni pośladkowych i skuteczność formowania zaokrąglonej, jędrnej pupy - zdecydowanie wygrywa z przysiadami. Hip thrust polega na wyproście w stawie biodrowym, co stanowi główną funkcję mięśnia pośladkowego wielkiego.
    Przysiady...czy należy je robić? Tak! Mimo, że stymulują także mięśnie czworogłowe. Od tego, które mięśnie będą mocniej pracować zależy rodzaj przysiadów. Najlepiej na pośladki działa przysiad olimpijski, inaczej ciężarowy - pełny. Przysiad ten wykonywany jest głęboko, ze sztangą dość nisko ułożoną na plecach, przy szerokim rozstawie nóg. Aby je właściwie wykonać, należy wypracować dużą mobilność w stawie skokowym i biodrowym oraz elastyczność mięśni przywodzicieli uda. Najmniej na pośladki wpływa przysiad częściowy, który angażuje głównie przednią część uda.

    Teraz moje ulubione ćwiczenie na mięśnie pośladkowe...to wariant tradycyjnego przysiadu, czyli przysiad bułgarski. Jest to przysiad z tylną nogą opartą na podwyższeniu. Ćwiczenie pięknie modeluje tylną taśmę oraz pośladki. Największe błędy przy tym ćwiczeniu to:

    • zbyt bliskie lub zbyt dalekie ustawienie oparcia pod nogą
    • umieszczenie nogi zakrocznej zbyt wysoko
    • przenoszenie ciężaru ciała na palce
    • brak napięcia mięśni warunkujących stabilną postawę ciała
    • wysuwanie kolana nogi wykrocznej poza linię stopy

    Kolejne z najbardziej efektywnych ćwiczeń w treningu pośladków to, wykroki ze sztangą na barkach, lub w prostszej wersji z hantlami w rękach. Jest to kolejna recepta na silniejsze mięśnie pośladków, ud oraz mięśni stabilizujących.
    Im głębszy wykrok, tym mocniej pracuje mięsień pośladkowy przedniej nogi i tym bardziej zostaje rozciągnięty mięsień biodrowo-lędźwiowy i mięsień prosty uda nogi pozostającej w tyle. Najlepiej więc wykonywać długie i głębokie wykroki, które rozciągają także grupę mięśni kulszowo-goleniowych i mięśni zginaczy bioder, (które często pozostają zbyt napięte w skutek siedzącego trybu życia).

    Na koniec - odwodzenia nogi tył. Może być wykonywane przy wyciągu, z wykorzystaniem obciążeń lub gum oporowych. Im większa różnorodność, tym bardziej będą pobudzane mięśnie

    .
    Mimo, że praca nad mięśniami pośladkowymi, to na siłowni cel głównie kobiet, niemniej jednak sporo uwagi powinni poświęcić im także mężczyźni. Dlaczego? Stymulowanie tej dużej grupy mięśniowej powoduje zwiększenie wydzielania testosteronu i hormonu wzrostu, czyli dwóch głównych substancji odpowiadających na zwiększanie masy mięśniowej.

    CZY KOBIETY POWINNY ĆWICZYĆ KLATKĘ PIERSIOWĄ?

    broken image

    JEŚLI TAK... TO JAK?

    Już wkrótce

    PRECYZYJNA REDUKCJA TŁUSZCZU

    broken image

    Już wkrótce

    SPORTOWE HORMONY

    broken image

    Już wkrótce

    DIETA LNIANA - JEDEN DZIEŃ - WIELE KORZYŚCI

    broken image

    SIEMIĘ LNIANE W NATURALNY I ZDROWY SPOSÓB POMAGA ZDROWO ŻYĆ I... SCHUDNĄĆ

    W zaledwie jeden dzień można usunąć złogi z jelita grubego i nadmiar wody z tkanek, oczyścić wątrobę oraz przyspieszyć spalanie tłuszczu. Wystarczy zmielić łyżkę siemienia lnianego, zalać szklanką gorącej wody, poczekać kilka minut aż napęcznieje i wypić. Napar taki należy pić kilka razy w ciągu jednego dnia.

    Do smaku można dodać sok z cytryny, dostarczymy dodatkowo witaminę C.

    Dietę lnianą proponuję powtarzać nie częściej niż co kilkanaście dni. Odżywi nasz organizm, pomoże schudnąć w zdrowy i bezpieczny sposób, zmniejszy również apetyt i spali tkankę tłuszczową.

     

    Siemię lniane, choć kaloryczne, to jedno z najbogatszych źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika, witaminy E i cynku. Wpływa więc korzystnie na metabolizm, odporność, kondycję stawów, pracę mózgu i serca, obniża poziom cholesterolu we krwi. Powinny je doceniać zwłaszcza osoby cierpiące na zaparcia i dolegliwości przewodu pokarmowego.

     

    CZYM SŁODZIĆ?

    broken image

    CUKIER DZIAŁA NA MÓZG PODOBNIE JAK KOKAINA I HEROINA

    Negatywnych skutków spożywania CUKRU w dużych ilościach jest wiele...
    otyłość, cukrzyca i próchnica, trudności z koncentracją, utrzymaniem prawidłowej wagi, osłabienie. Uzależnienie od cukru może mieć przykre konsekwencje nie tylko dla zdrowia ale i urody.

    Zdecydowanie zdrowsza, ale bardziej kaloryczna, (jedna łyżeczka to ok. 39 kcal), alternatywa od cukru to MIÓD, który jest źródłem biopierwiastków, aminokwasów, witamin i enzymów.

    KSYLITOL czyli cukier brzozowy, ma bardzo korzystne działanie na florę bakteryjną jelit. Jest bezpieczny dla diabetyków, zapobiega próchnicy, a także ma właściwości antybakteryjne. Nie nadaje się jednak do pieczenia, czy gotowania – dlatego można go spożywać jedynie w surowej wersji. Nie powinno się go również stosować w większych ilościach, ze względu na działanie przeczyszczające ani podawać dzieciom.

    SYROP Z AGAWY – pozyskiwany ze specjalnych rodzajów kaktusa, jest bogaty w błonnik – w smaku przypomina miód, ale jest od niego czterokrotnie mniej kaloryczny. Agawa zawiera również inulinę, która tworzy ochronę flory bakteryjnej przewodu jelitowego.

    STEWIA to roślina, która zwana jest też ziołem miodowym. Naturalne słodziki ze stewii nie są kaloryczne, nie powodują próchnicy, (przeciwnie - wzmacniają zęby) i mają znacznie mniejszy indeks glikemiczny (IG ok. 8, a cukier ok. 70!) co oznacza, że jest bezpieczny dla diabetyków.

    SYROP KLONOWY – produkt narodowy Kanady, zwany potocznie „złotem w płynie” jest bogaty w sole mineralne, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B, jest także uważany za afrodyzjak.

    Unikamy SZTUCZNYCH SŁODZIKÓW - zawierają duże ilości aspartamu i acesulfam K, przez co wielu lekarzy przypisuje im działanie nowotworowe i zaburzenia neurologiczne. Nawet po wypiciu jednego litra napoju zawierającego te substancje, mogą wystąpić niepożądane reakcje, takie jak: bóle i zawroty głowy, wysypka, problemy ze wzrokiem, bezsenność, częstoskurcz serca, utrata smaku. Słodziki mogą też zaburzać metabolizm, powodować biegunki, wymioty a także zaburzenia działania leków.

    DOBROCZYNNE WŁAŚCIWOŚCI OCTU JABŁKOWEGO

    broken image

    OCET JABŁKOWY ZAWIERA AMINOKWASY, A TAKŻE POTAS I PRZECIWUTLENIACZE

    Według badań przeprowadzonych w University of North Carolina, School of Medicine, Department of Hospital Epidemiology w USA, ocet jabłkowy może pomagać w eliminacji patogenów, w tym bakterii. Zastosowanie go jako środka konserwującego do żywności sprawia, że hamuje on rozwój bakterii w jedzeniu, (takie jak E.coli), zapobiegając psuciu środków spożywczych.

    Najlepsze zdrowotne właściwości wykazuje ocet u osób chorych na cukrzycę typu 2, która charakteryzuje się podwyższonym poziomem glukozy we krwi, zarówno w związku z opornością na działanie insuliny jak i niezdolnością do jej wytwarzania. Zaobserwowano u tych osób obniżenie poziomu cukru we krwi oraz poprawę wrażliwości na insulinę.

    Liczne badania wykazały także zwiększone uczucie sytości , a nawet redukcję masy ciała, więc można śmiało stwierdzić, że ocet jabłkowy pomaga w utracie wagi.

    U osób spożywających go codziennie zaobserwowano zmniejszenie tłuszczu z brzucha, obwodu talii, niższe stężenia trójglicerydów we krwi i utratę masy ciała.

    Niefiltrowany ocet jabłkowy zawiera pasma białek, enzymów i przyjaznych bakterii, które nadają produktowi zaciemniony, pomarańczowy kolor.

    Dzienne dawki spożycia wynoszą od 1 łyżeczki od herbaty do 2 łyżek stołowych. Najlepiej dodawać go do sałatek i surówek, wzbogaci ich smak, a nam doda zdrowia :-)

    OWOCE - CZEMU NIE NALEŻY JEŚĆ ICH WIECZOREM?

    broken image

    ŹRÓDŁO WITAMIN, MINERAŁÓW, BŁONNIKA I...

    CUKRÓW PROSTYCH, M.IN. FRUKTOZY I SACHAROZY

    ...oczywiście są to zdrowe cukry, pochodzące z naturalnych źródeł, niezbędne naszemu organizmowi.
    Jednak spożywane w nadmiarze mogą być przyczyną nadwagi, przyrostu tkanki tłuszczowej i chorób związanych z otyłością.
    Według WHO (Światowej Organizacji Zdrowia), każdego dnia należy spożywać 400 g warzyw oraz owoców.
    Poszczególne owoce różnią się od siebie indeksem glikemicznym (IG), czyli przyswajalnością cukrów prostych. Im wyższy indeks, tym większe wahania poziomu cukru we krwi.

    Gdy zjadamy owoce w odpowiedniej porze dnia, podwyższony cukier działa na naszą korzyść (zaspakajając np. naturalną potrzebę na słodkie). Najlepiej więc sięgać po owocową przekąskę w pierwszej połowie dnia, gdy nasze enzymy trawienne są najbardziej aktywne.

    Jabłka na przykład zawierają dużo błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit, witamin C, E, A, z grupy B oraz składników mineralnych, są to głównie potas, magnez oraz cynk. Mają działanie odkwaszające, oczyszczają organizm z toksyn, korzystnie wpływają na układ krążenia oraz przewód pokarmowy.
    Niestety nie należy spożywać ich na noc, ponieważ są bogate w cukry proste, a to powoduje rozregulowanie poziomu glukozy we krwi. Może też sprzyjać powstawaniu wzdęć, nadmiernej ilości gazów, co zmniejsza komfort snu. Wówczas o poranku można się czuć osłabionym, mieć kłopoty z koncentracją i zły nastrój.

    W godzinach nocnych nasz organizm spowalnia procesy metaboliczne, przygotowując się do regeneracji i odpoczynku. Owocowa przekąska tylko zakłóci ten proces, co niestety ułatwia przybieraniu tkanki tłuszczowej.

    Owoce więc powinno się jeść w ciągu dnia, a ostatnią porcję na podwieczorek.

    CZERWONE WINO I JEGO ZALETY

    broken image

    RELAKS PRZY LAMPCE WINA WPŁYWA KORZYSTNIE NIE TYLKO NA ZDROWIE PSYCHICZNE ALE I FIZYCZNE.

    Lampka czerwonego wina może wpłynąć korzystnie na Twoje zdrowie. Zawarte w winie związki fitochemiczne wspomagają produkcję dobrego cholesterolu, natomiast przeciwutleniacze chronią śluzówkę naczyń wieńcowych.

    Wino poprawia reakcję organizmu na insulinę, która reguluje poziom cukru we krwi. Niektóre substancje w nim zawarte (np. kwas cynamonowy) sprzyjają wydzielaniu żółci, co przyśpiesza trawienie tłuszczów.

    Zawarty głównie w czerwonym winie resweratrol - organiczny związek, w który bogata jest skórka winogron opóźnia starzenie się skóry, gdyż neutralizuje wolne rodniki, pozwala wyglądać młodziej i promienniej. Ten sam resweratrol może pomóc chronić Twój słuch przed uszkodzeniami.

    Trzeba również wiedzieć, że w czerwonym winie jest dziesięć razy więcej antyoksydantów niż w białym, obfituje też w potas, wapń i magnez.

    Codzienna lampka wina pomoże też zapobiec lub redukować ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, ponieważ chroni tkanki naczyń krwionośnych, zapobiega gromadzeniu się cholesterolu w tętnicach i zakrzepom. Dzięki temu zmniejsza ryzyko udaru mózgu.

    Pomijając niewątpliwe walory smakowe wina, działa relaksująco i ma wiele zalet dla zdrowia. Lampka czerwonego wina wieczorem... Czemu nie?